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INTERPRETATION IC 90.1-2007-10 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved:  March 30, 2012 
 
Request from:  M. Greg McCall (gregory.mccall@vancouver.ca), City of Vancouver, British 
Columbia, Canada, 453 West 12th Avenue, Vancouver, BC V5Y 1V4.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 5.4.3.4, regarding vestibules and 
Exceptions f and g.   
  
Background:  Vestibule criteria Exceptions f and g to Section 5.4.3.4 seem to contradict each 
other, in some instances, when dealing with identical spaces. 
 
Section 5.4.3.4 states: 
 
5.4.3.4 Vestibules. Building entrances that separate conditioned space from the exterior shall be 
protected with an enclosed vestibule, with all doors opening into and out of the vestibule 
equipped with self-closing devices. Vestibules shall be designed so that in passing through the 
vestibule it is not necessary for the interior and exterior doors to open at the same time. Interior 
and exterior doors shall have a minimum distance between them of not less than 7 ft when in the 
closed position. The exterior envelope of conditioned vestibules shall comply with the 
requirements for a conditioned space. The interior and exterior envelope of unconditioned 
vestibules shall comply with the requirements for a semiheated space. 
 
Exceptions: 
a.  Building entrances with revolving doors. 
b.  Doors not intended to be used as a building entrance. 
c.  Doors opening directly from a dwelling unit. 
d.  Building entrances in buildings located in climate zone 1 or 2. 
e.  Building entrances in buildings located in climate zone 3 or 4 that are less than four stories 

above grade and less than 10,000 ft2 in area. 
f.  Building entrances in buildings located in climate zone 5, 6, 7, or 8 that are less than 1000 ft2 

in area. 
g.  Doors that open directly from a space that is less than 3000 ft2 in area and is separate from 

the building entrance. 
 
Question:  Do the vestibule requirements for the same 2,500 ft2 space differ if it is a stand-alone 
facility ("building") versus a multi-use facility where the same retail space ("tenent") is 
connected with a residential tower, but with separate entrances? 
 
Example:  It appears that under Exception f a stand-alone "Safeway" of 2,500 ft2 would require a 
vestibule (being a "building", over 1,000 ft2), but under Exception g, the identical 2,500 ft2 
"Safeway" on the ground floor of a residential tower would qualify as a "small retail space" 
(under 3,000 ft2 and separate from the building entrance (tower lobby)) and the vestibule would 
not be required. 
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(If this is about stack effect in either case, then can this be clarified because limiting a "building" 
to 1,000 ft2 would automatically limit its height, but a 3,000 ft2 ground floor retail space can have 
a 30 foot high ceiling, resulting in the same stack effect as a 1,000 ft2 (2-3 storey) building.) 
 
Interpretation:   The vestibule requirements for identical 2,500 ft2 facilities differ under 
exceptions f and g.  Under exception f, when a 2,500 ft2 facility is a stand-alone facility, it is 
deemed a "building", therefore requiring a vestibule, but under exception g, when the identical 
facility is attached to a residential tower for example, it appears to be deemed a "tenent" and a 
vestibule is not required.   
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:     Yes, for buildings in climate zones 5 through 8. 
 


